Skip to content

GRADONAČELNIK METROPOLISA
– ALFRED HIČKOK

Nikola Gačpar

EDI-01, 06/2016


hickok-1

(Metropolis je dobio novog gradonačelnika)

Nemačkim ekspresionizmom, čija je prestonica Metropolis, oduvek su vladali haos i nepodnošljiva napetost, pa nimalo ne čudi da je za novog gradonačelnika izabran upravo Alfred Hičkok.

Hičkoku je za vladavinu potreban sukob u svim mogućim oblicima, te mu u susret izlaze cenzura, kritičari, produkcijske kuće i mnogi drugi koji polažu zakletvu da ga neće izneveriti, jer ko još želi da stane na žulj novopečenom gradonačelniku?!

Sukob u Alfredu budi kreativnu zver, koja servira više nego što gorenavedeni mogu da sažvaću. „Rizikuje” da ga proglase neuračunljivim, nakon čega bi mogao da dogura daleko više od položaja gradonačelnika. Uostalom, ko to još pa i ima sluha za ludake (čitaj: genije)?

Postoji opasnost da „pozitivan odgovor” i prihvatanje druge strane učine zver pospanom, a to građani nikako ne žele. Masovno izlaze na ulice i protestvuju protiv svog gradonačelnika, kako bi ga podržali.

Dakle, sukob, zatim sukob i na kraju sukob. Morate priznati da zvuči obećavajuće. Za sada sve funkcioniše kako treba.

Kakav srećnik, a došao je kao potpuni stranac iz neke daleke države po imenu Holivud.

Po lokalnim birtijama kruže priče da je tamo bio potpuna propalica koja se izdržavala pomoću zaboravljenog motela u koji bi svratio tek po neki zalutali nesrećnik kad bi skrenuo s glavnog autoputa, kao i da je živeo u velikoj trošnoj kući sa svojom bolesnom majkom, ali to su samo glasine. Uostalom, čovek je najzanimljiviji na početku i na samom kraju svoje karijere (čitaj: života). Svakako da će mu kadtad istresti nešto prljavog veša, samo je pitanje vremena, ali Alfred, čini se, ne mari za to. U jednom od svojih obraćanja javnosti tvrdi da mu je životni san ispunjen, da oseća veliku pripadnost ovom narodu, kao i da će učiniti sve da ga razočara.

Stopa užasa i haosa naglo raste iz sedmice u sedmicu. Grad odiše napetošću. Tabloidi su krcati slikama nekog novog lokalnog baje koji seje strah među obližnjim meštanima.

„On je, zapravo, veoma smešan i samo prividno veliki, jer za žrtve bira preplašene ljude koji ga ponizno gledaju”, izjavio je gradonačelnik Hičkok, koji dodaje da je već pozvao M (policiju Metropolisa) radi ubistva.

Jedne noći Nosferatu, kako su prozvali ovog sitnog prestupnika, uzima prevelik zalogaj.

Pokušavši da dođe do žrtve od koje su ga delila trideset i devet stepenika – a sam Bog zna da nije u životnoj formi – dovodi sebe od iznemoglosti. Mada je bio veoma blizu, ubrzo se nad njim nadvila senka sumnje.

Hičkok ostvaruje kameo i ispunjava obećanje.

hickok-2

Postalo je jasno da je Alfred Hičkok na vrhuncu slave i da može da zaboravi na privatnost, a prvi koji je javno progovorio o njegovom životu je jedan od njegovih komšija i tom prilikom se požalio: “Ima ti taj ptica kol’ko voliš i vala su agresivne. Prozor u dvorište ako ne zatvorim, obavezno se pokajem. Ne pamtim goreg suseda još od nevolja s Harijem, mojim prvim komšijom. Ako me ikada zateknete kako se ljuljam, dok mi konopac grli vrat, budite sigurni da je to zbog ovog komše ili je možda bolje da kažem psiha.”

Hičkok nije želeo da obraća preteranu pažnju na ovu izjavu, te je bio veoma kratak: „To je preuveličavanje! Ne ispovedam se, zaista, ali šta sve čitam o sebi polako počinjem da osećam povremene vrtoglavice.”

Poznato je da je Alfred neko ko se rado odaziva humanitarnim akcijama, a to je potvrdio kada je proveo podne u kabinetu doktora Kaligarija, u cilju promovisanja prikupljanja sredstava za njegova istraživanja. Osim samog Kaligarija, raširenih ruku Hičkoka je dočekao i direktor bolnice Robert Vine.

hickok-3

Popularnost Alfreda Hičkoka u narodu vrtoglavo raste i sada se nalazi rame uz rame sa državnim vrhom koji predstavljaju Fric Lang i Fridrih Murnau. Njima dvojici se nimalo ne sviđa nova konkurencija koja im diše za vratom i odlučni su u nameri da je se otarase. Sastaju se noću, u tajnosti, što ih veoma ljuti jer se osećaju poput Drakule, dok pokušavaju da zadaju Hičkoku udarac ispod pasa.

Nakon brojnih neprespavanih noći, dolaze do ideje. Svima je poznato da je Hičkok u idiličnom braku sa svojom suprugom Almom, koja mu je ujedno i desna ruka, te njih dvojica veruju da bi bio veliki šok kada bi se to kristalno čisto belo bračno platno isprljalo.

Već sutradan plan je sproveden u delo. „Gospodin Hičkok u društvu izvesne Rebeke”, samo je neki od mnogobrojnih novinskih naslova…

hickok-4

Kao što su Lang i Murnau priželjkivali, digla se ogromna prašina. Narod okreće leđa doskorašnjem heroju.

Hičkok se trudi da objasni da je to bila samo „jednokratna zabava”, ali time još dublje tone u očima stanovnika Metropolisa. Jednostavno je, priželjkivali su da – pogotovo zato što je reč o prvencu – ovaj skandal bude mnogo veći. Za njih, Hičkok više ne predstavlja ništa. Ispao je mlakonja i, što je još gore, saboter. Primoran je da napusti doskorašnju domovinu i vrati se zemlji budućnosti. Neki su se sažalili i mišljenja su da je olako zaboravljen njegov doprinos. Dodeljuju mu Irvin Talberg nagradu, nakon čega im se on, u žurbi, kratko zahvaljuje rečima: „Hvala, zaista.” Nedugo zatim, kreće natrag ka Holivudu.

Ko zna, možda bi baš na putu kući, negde na stanicama vremena, mogao da ostavi etiketu čoveka koji je previše znao, a koja mu je toliko toga lošeg donela u Holivudu.