Skip to content

LOĐ U BEOGRADU

Dušan Đoković
Autor fotografija: Marko Ubović,
profesor fotografije Akademije umetnosti u Beogradu

EDI-01, 06/2016


Poseta profesora i studenata Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa Akademiji umetnosti u Beogradu

Visoka državna škola za film, televiziju i pozorište iz Lođa osnovana je 1948. godine i danas važi za jednu od najstarijih i najprestižnijih filmskih škola u svetu, koja kroz svoju praktičnu nastavu godišnje producira oko 300 filmova različitih žanrova.

U svojoj dugoj tradiciji Poljska nacionalna škola za film nagrađivana je najvišim svetskim pirznanjima i nagradama na najvećim i najznačajnijim filmskim festivalima u svetu – tri Oskara Američke filmske akademije, tri najviša priznanja na Filmskom festivalu u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Predavači i profesori su najeminentnija imena iz oblasti audiovizuelnih umetnosti, poput čuvenih: Andrzeja Wajde, Romana Polanskog, Jerzya Kawalerowicza, Vitoria Storaroa, Jerzya Mierzejewskog, Martina Scorsesea, Michaela Hankea i mnogih drugih.

Prva poseta predstavnika ove ugledne poljske Škole Beogradu realizovana je (2016) na osnovu Sporazuma (2015) o saradnji između Akademije umetnosti u Beogradu i Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa. Akademska i umetnička iskustva iz srodnih studijskih programa – Akademija umetnosti: Fotografija i kamera, Filmska i TV režija, Gluma, Produkcija u umetnosti i medijima, Muzička produkcija i dizajn zvuka; Poljska Škola: Kamera, Animacija, Fotografija, Scenario, Režija, Gluma, Produkcija – studenti i profesori su razmenili u studiju kamere, gde su pogledali i odabrane filmove studenata režije Akademije umetnosti.

lodj-1

Svoju diplomsku predstavu – „Marija Stjuart”, po tekstu Fridriha Šilera, u režiji Grzegorza Wisniewskog, jednog od najvećih poljskih reditelja mlađe generacije – studenti glume iz Lođa odigrali su u Narodnom pozorištu, na sceni „Raša Plaović”. Dosledno izmeštanje narativa u minimalističko čitanje duha vremena, sugestivno je dočarano crno belim (kostimima, scenografijom, …).

lodj-2

Predstava je sa velikim uspehom igrana u Renitenz teatru u Študgartu, a na Međunarodnom Festivalu Glumačkih Škola „Setkani Encounter” u Bernu studentkinja glume Maria Dębska, za ulogu Marije Stjuart dobila je nagradu za najbolju glumačku kreaciju.

lodj-3Poetika novog doba građena je na štimungu apsolutno savršenog baratanja svetlom – bez senki, bez privida i bez ostatka…

lodj-4U Dvorani kulturnog centra prikazan je „Raspevani stolnjak” („Śpiewający obrusik”) – diplomski film prošlogodišnje generacije poljskih studenata glume – u režiji Mariusza Grzegorzeka, Rektora Škole iz Lođa. Poetski adaptirana grčka bajka uronjena u pop-kulturu, premijerno je prikazana 2016. u Varšavi, Tokiju, Vilnu, Cieszynu, kao i na Filmskom Festivalu u Gdyni, gde je dobila nagradu „Złoty Pazur” („Zlatna kandża”) u programu „Inne Spojrzenie” („Drugačiji pogled”). Upravo briljantna gluma i maestralna režija – uz osobenu dramaturšku strukturu, ritam i tempo; gradiranje kolorita; sugestivnost zvuka; sjajnu fotografiju; savršenu montažu; vrhunsku produkciju;… – ovaj film čine remek-delom svetske kinematografije.

lodj-5