Skip to content

PLAY CHEKHOV

Svetlana Bezdanov Gostimir

EDI-03, 06/2017


Diplomska predstava studenata IV godine glume Akademije umetnosti u Beogradu

Komedija u 4 čina Antona Pavloviča Čehova (Антóн Пáвлович Чéхов) – „GALEB” – pisana je u godini rođenja filma, a prvo izvođenje imala u godini kad se film otisnuo na pučinu milosti i nemilosti svetske publike tog novog jezika izražavanja. Koliko je sve to uticalo da se u njega upišu elementi “nove drame”, koja se otvoreno opirala teatralnosti, zasnivajući svoja uporišta u bogatstvu emocija, smenama raspoloženja i prizorima koji uspostavljaju atmosferu?

Različita čitanja učinila su da je Čehov u XX veku tumačen kao dramski pisac koji bi se mogao porediti sa Šekspirom[1], kao autor u čijim dramama glumac „overava” svoju karijeru, a istovremeno predstavlja težak izazov i zadatak za reditelje.[2] Brojni teoretičari i istoričari smatraju da je iz Čehova proistekla i američka dramaturgija (Tennessee Willimas, Arthur Miller, …); a bilo je pokušaja da se argumentuju njegovi uticaji i na druge umetnosti, kao što su slikarstvo (Marcel Duchamp) ili film (Sidney Lumet).

XXI vek, Beograd, scena „Petar Kralj“ Ateljea 212. Novo igranje “Galeba”. Diplomska predstava studenata IV godine glume Akademije umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Andreja Šepetkovskog i prof. Milana Neškovića.

Ovo nije bio samo težak rediteljski zadatak, već i poseban izazov u radu sa glumcima. Klasu je primio i 3 akademske godine vodio prof. Nebojša Dugalić, a na završnoj godini studija preuzeli su je profesori: filmski, pozorišni i televizijski glumac Andrej Šepetkovski[3] i pozorišni reditelj Milan Nešković[4].

Besprekorno vođeni glumci prevazišli su sva očekivanja koja se postavljaju i pred vrhunske profesionalce u tumačenju Čehova. Maestralno postavljeno, režirano tako da je ovo bila javna odbrana diplomskog remek-dela!


Dimitrije Prodanović – žestoko, sugestivno, šokantno, drhtavo, neodoljivo

Miloš Lazarov – zavodljivo, uverljivo, sigurno, precizno

Gordana Đokić – vaskrsenje kontrasta, vremena, prostora i kretanja

Marija Babić – oslobođeno, samopouzdano, tačno

Milena Božić – glasna skrivenost; snaga slabosti; lepota pod velom

Scenografija – urbano, minimalistički, funkcionalno besprekornom mizanscenu

Kostimografija – u savršenoj harmoniji s crnim prostorom i diskretnim svetlom

Fotografije – birani prizori iz publike, stilizovani zapisi novog čitanja Čehova

Organizacija / Produkcija – poduhvat ravan najuspešnijim prikazima kultnog Ateljea 212


Svako ko se usudio da odmah posle ovacija zaviri iza zavese i prizna autentičnu fascinaciju bio je osuđen na patetične izlive sreće što poznaje umetnike sa scene… Čehov na delu. I u publici bogatstvo emocija, smene raspoloženja i atmosfera koja se opire teatralnosti. Bez patetike, bez skrnavljenja zavese…

Režija: Milan Nešković & Andrej Šepetkovski

Igraju: Marija Babić (Irina Nikolajevna Arkadina), Boris Mitrović (Konstantin Gavrilovič Trepljev), Dimitrije Prodanović (Petar Nikolajevič Sorin), Milena Božić (Nina Mihajlovna Zarečna), Gordana Đokić (Maša), Miloš Lazarov (Boris Aleksejevič Trigorin), Milan Krstić k.g. (Jevgenije Aleksejevič Dorn), Predrag Grujić k.g. (Semjon Semjonovič Medvedenko), Vahid Džanković k.g. (Ilija Afanasijevič Šamrajev)

Scenografija: Jovan Lojić

Kostimografija: Biljana Grgur

Organizacija: Andrijana Zukić & Anđa Brstina

Fotografije: Tamara Antonović

Izvršna produkcija: Akademija umetnosti Beograd – Dušan Đoković, PhD


[1] Vukica Strugar: “Zanimljivo je i da je svojevremeno Royal Shekespeare Company išla na petnaestonedeljnu (!) turneju u 22 grada samo sa predstavama dva pisca – Šekspira i Čehova.“ (http://pulse.rs/kosmicki-i-patnja-i-humor-%E2%80%93-anton-pavlovic-cehov/)

[2] Ibid.: „Reditelj Dejan Mijač ističe da ga ovaj pisac asocira na jednog drugog velikana. Njegoša i “Luču mikrokozmu”, odnosno stih: “Šta je čovjek, a mora bit’ čovjek?” – Mislim da mi se to pitanje uvek postavljalo kada sam čitao Čehova: koliko je neuništiva egzistencija i koliko velika patnja koja proizlilazi iz zahteva da se bude čovek. A sve to ima neku auru kosmičkog humora. Čehov je težak izazov i zadatak za reditelje, pa su oni koji su bilo kojom stranom pristupili i dodirnuli tu suštinu, imali divne rezultate…“

[3] Videti: http://www.imdb.com/name/nm0784620/

[4] Videti: http://www.akademijaumetnosti.edu.rs/akademija/ko-je-ko-na-akademiji/profesori-i-saradnici/milan-neskovic/